Living lab voor duurzame stadslogistiek van start

Donderdag 19 september waren zo’n 30 verschillende partijen bij elkaar om het living lab CILOLAB voor duurzame stadslogistiek af te trappen. Dit City Logistics Living Lab is een vijfjarig programma waarin logistiek dienstverleners, hubexploitanten, gemeenten en kennisinstellingen samenwerken om stadslogistieke oplossingen te ontwikkelen en te implementeren om zo zero-emissie alternatieven voor alle stakeholders te bieden in onder andere Amsterdam, Deflt, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Stadslogistiek: in kaart brengen van impact

Er gebeurt al veel op het gebied van duurzame stadslogistiek, maar om de huidige uitdagingen te halen moet er een serieuze markt voor (zero emissie) stedelijke logistieke oplossingen gaan ontstaan. Daarom richt CILOLAB zich in eerste instantie niet op het opzetten van nieuwe initiatieven, maar kijkt samen met de partners naar al lopende pilots of bestaande stadslogistieke operatie. Er is een sterke behoefte bij zowel de logistieke partijen als bij gemeenten om de impact en de mogelijke markt hiervan in kaart te brengen. Logistieke partijen kunnen vanuit extra inzicht in hun operatie en de impact met betrekking tot emissies in de stad, luchtkwaliteit, (vermeden) ritten, hun activiteiten doorontwikkelen en opschalen.


Steden bieden we een rijker inzicht in wat er qua stadslogistiek gebeurt. Via verkeersmodellen of voertuigtoelatingssystemen hebben steden vaak al wel een globaal overzicht wat voor voertuigen zich in de stad bevinden. Echter is hierin niet te herleiden welke routes of voor welke stadslogistieke stroom (bijv. horeca, e-commerce, retail, afval, service logistiek) deze rijden. Wanneer we deze detaillering kunnen bieden is een volgende interessante stap om inzichtelijk te maken wat de impact op stadsniveau is van het implementeren van bepaalde stadslogistieke oplossingen.

Lees het hele bericht bij TNO